Dödsbodelägare - ensam eller flera
Checklista för arvskifte: Gör så här när dödsboet förvaltas av en eller flera dödsbodelägare.
Bouppteckningen ska vara registrerad hos Skatteverket. Skicka en vidimerad* kopia till oss med samtliga sidor i bouppteckningen. Om det enbart gjorts en dödsboanmälan skicka i så fall en vidimerad* kopia av dödsboanmälan (denna registreras inte hos Skatteverket).
* Vidimera betyder att någon skriver sin namnteckning, namnförtydligande och telefonnummer på kopian och genom det intygar att kopian stämmer med originalet.
Fyll i och underteckna blanketten ”Fördelning arvskifte”. Om det finns en arvskifteshandling, skicka med en underskriven och vidimerad* kopia av denna. Samtliga dödsbodelägare måste ha undertecknat originalet av arvskifteshandlingen innan vidimering. Om en eller flera dödsbodelägare är omyndig eller företräds av förvaltare/god man måste en skriftlig arvskifteshandling upprättas och godkännas av överförmyndaren i den kommun där dödsbodelägaren bor.
* Vidimera betyder att någon skriver sin namnteckning, namnförtydligande och telefonnummer på kopian och genom det intygar att kopian stämmer med originalet.
Bra att känna till
- Alla mottagarkonton måste tillhöra dödsbodelägare. Skicka gärna med ett kontobevis för varje mottagarkonto i annan bank än Sparbanken Spira, med information om kontonummer, vem som är kontohavare och vad det är för typ av konto. Kontobevis kan du få av den bank där kontot finns.
- Om en dödsbodelägare är under 18 år eller har en god man så behöver mottagarkontot vara överförmyndarspärrat.*
- Den som ska få fonder överförda till sig behöver ha ett fondkonto i Sparbanken Spira. Finns inte det gör så här: Du som är kund i Sparbanken Spira men inte har ett fondkonto kan enkelt öppna ett via internetbanken. Alternativt ringa till Kundcenter eller kontakta något av våra bankkontor. Är du inte kund i Sparbanken Spira behöver du först bli det. Du kan bli kund online eller på ett av våra bankkontor. Mer information om hur du blir onlinekund finns på www.tjustbanken.se/privat/bli-kund.html. Därefter kan du öppna ett fondkonto.
- Den som ska ta emot tillgångar inom ett ISK behöver ha ett eget ISK i Sparbanken Spira. Finns inte det se beskrivning om hur du i så fall gör under punkten om fondkonto ovan.
- Övriga tillgångsslag, kontomedel och värdepapper kan överföras till valfri bank/institut. Alternativt öppna ett mottagarkonto/depå hos Sparbanken Spira.
- Vid försäljning av fonder, värdepapper och premieobligationer kan ev. kapitalvinst/förlust uppkomma som behöver deklareras. För rådgivning kontakta ditt bankkontor.
- Mottagarkonton i Sparbanken Spira (bankkonto, fondkonto, investeringssparkonto/ISK och värdepappersdepå) för dödsbodelägare öppnas via ett bankkontor, kundcenter eller i internetbanken.
Blanketten ”Fördelning för utbetalning av arv” ska undertecknas av samtliga dödsbodelägare. Om en eller flera dödsbodelägare inte har möjlighet att skriva under blanketten så kan de lämna fullmakt för dödsbo till den som skriver under. Fullmakten ska skickas in i original.
Om fullmaktsgivaren befinner sig utomlands kan banken inte på ett tillförlitligt sätt kontakta fullmaktsgivaren för kontroll av fullmakten. Fullmaktsgivaren kan i dessa fall lämna in originalfullmakten på en annan utländsk bank, en svensk ambassad, Notarius Publicus eller konsulat i landet där fullmaktsgivaren befinner sig. Nämnda instanser gör id-kontroll, tar emot originalfullmakten samt intygar identiteten genom att stämpla fullmakten och vidimerar en kopia av identitetshandlingen. Originalfullmakten skickas sedan av tjänstemannen direkt från denna instans tillsammans med den vidimerade kopian av identitetshandlingen till:
Sparbanken Spira
Box 322
593 24 Västervik
*Vidimera betyder att någon skriver sin namnteckning, namnförtydligande och telefonnummer på kopian och genom det intygar att kopian stämmer med originalet.
I de fall det finns ett lagakraftvunnet** testamente så ska en vidimerad* kopia skickas in. Det är viktigt att samtliga sidor är med.
**Testamentet ska vara lagakraftvunnet. Det betyder att testamentet ska ha godkänts skriftligen av samtliga arvingar enligt den registrerade bouppteckningen eller dödsboanmälan.
Det kan också ha delgivits*** arvinge genom överlämnande av vidimerad* kopia av testamentet. I så fall ska tiden för att överklaga testamentet (så kallad klandertalan) -vilket är 6 månader från den sista delgivningen av testamentet - ha gått ut utan att klandertalan väckts. Bevis (så kallat Klanderfrihetsbevis) om att ingen har överklagat testamentet (ingen klandertalan väckts) går att få från tingsrätten inom det område den avlidne bodde.
*Vidimera betyder att någon skriver sin namnteckning, namnförtydligande och telefonnummer på kopian och genom det intygar att kopian stämmer med originalet.
***Vanligtvis sker en delgivning av testamente genom att en vidimerad kopia av testamentet skickas till var och en av arvingarna. Respektive arvinge skriver därefter under den vidimerade kopian och intygar att hen har tagit del av testamentet.
Om en arvinge inte skickar tillbaka en bekräftelse, ett sk delgivningsbevis, på att hen har tagit del av testamentet måste arvingen delges på annat sätt, t ex genom att en stämningsman överlämnar testamentet.
Om det finns bankfack måste det avslutas på aktuellt kontor av samtliga dödsbodelägare gemensamt (enligt registrerad bouppteckning eller dödsboanmälan). De dödsbodelägare som inte är närvarande måste upprätta en fullmakt för dödsbo. Skriv ut, fyll i och ta med fullmakten och bouppteckningen till kontoret. Bankfacket måste vara tömt och avslutat innan du skickar in uppdrag om fördelning av arv till oss.
Tänk på att bankfacket bör inventeras innan det töms och avslutas.
Bolån som är kopplade till dödsboet måste hanteras på kontor eller Kundcenter innan blanketter och andra dokument skickas in till banken för utbetalning av arv.
Ett bolån kan antingen lösas, det vill säga hela resterande skulden betalas av, eller övertas av en eller flera dödsbodelägare. När du tar över ett bolån betyder det att du tar över betalningsansvaret för lånet.
Du skickar blanketter samt arvskifteshandling, bouppteckning och eventuella andra handlingar som testamente och fullmakter till:
Sparbanken Spira
Box 322
593 24 Västervik
Vi hanterar inkomna ärenden i tur och ordning. Har dödsboet fonder eller värdepapper som behöver säljas omgående kan du även besöka kontor för att lägga säljordern direkt.
Eventuella kompletteringar
Om det finns otydligheter i det som du har skickat in eller om dina handlingar av någon anledning behöver kompletteras kommer en av våra specialister att kontakta dig.
Bekräftelsebrev när arvet är fördelat/utbetalt
När arvet är fördelat till arvingarna skickar vi ett bekräftelsebrev att uppdraget är utfört till den som företräder dödsbodelägarna i samband med skiftet.